Herprogrammering VHF

Sinds 1/01/2023 mogen bepaalde kanalen niet meer gebruikt worden op uw VHF-toestel. Vanaf 1/01/2024 moeten deze kanalen geblokkeerd zijn op uw marifoon. Bij Nassau Scheepsbenodigdheden kan u terecht om via herprogrammatie te voldoen aan de nieuwe regels van het VHF Data Echange System (VDES). 

Wat is het VDES?

Eind 2022 werd een herschikking van de marifoonkanalen aangekondigd. Kort gezegd, een aantal kanalen worden vanaf 1/1/2024 gereserveerd voor digitale communicatie, en niet meer voor analoog spraakverkeer. Hiervoor zijn aanpassingen nodig aan uw VHF-toestel. Concreet wilt dit zeggen dat de kanalen 24/25/26/85/86 vanaf 1/1/23 niet meer gebruikt mogen worden en moeten vanaf 1/1/24 geblokkeerd worden.  Tevens moeten kanalen 27 en 28 aangepast worden van duplex naar simplex (1027 en 1028) en wordt kanaal 31 het kanaal van de jachthavens. Hoewel deze wijziging een Europees gegeven is, bleek de prioriteit niet in alle landen even hoog.  Bijgevolg namen een aantal constructeurs een afwachtende houding aan.  Daar komt nu stilaan verandering in.

Kan mijn toestel geherprogrammeerd worden?

De afgelopen maanden konden we onze klanten alvast helpen met de herprogrammatie van Icom, Standard Horizon, Cobra, Sailor en sommige types van Simrad, lowrance en B&G-types. Sinds kort kwamen daar ook de toestellen van Raymarine bij.  In enkele gevallen kan u zelf aan de slag gaan, door het downloaden van nieuwe software. Echter zal u voor de meeste toestellen beroep moeten doen op een tussenkomst van een specialist. Wij helpen u hier met veel plezier mee.

Contacteer ons via onderstaand formulier. Wij zoeken voor uw toestel uit wat er mogelijk is en wat de eventuele kostprijs is. Indiend uw toestel in geen geval te herprogrammeren valt, adviseren wij u met veel plezier over een nieuw toestel.

 

Raymarine

 

Raymarine heeft nieuwe software ter beschikking gesteld op zijn website. Enkel de laatste generatie marifoons (de Ray 53, 63, 73, 90 en 91) komen hiervoor in aanmerking.
Indien u een NMEA2000 netwerk aan boord hebt met een Axiom MFD (plotter), dan kunt U deze update zelf uitvoeren.  Wij leggen het U graag uit, maar indien U hier liever niet zelf aan begint, dan kunnen we het ook voor u doen.  Contacteer ons dus via onderstaande contactformulier.

En wat met de vorige generatie Raymarine-marifoons?

Van de vorige generatie kunnen enkel de Ray 49, 54, 55, 218, 260, 50, 52, 60 en 70 aangepast worden.  Ook voor deze dienst kan  bij ons terecht.Raymarine-marifoons die hier niet vermeld worden kunnen (voorlopig) niet geherprogrammeerd worden.

Standpunt BIPT

Het BIPT stelt dat, indien niet kan voldaan worden aan de richtlijnen voor kanaal 27 en 28, het toestel moet vervangen worden.  De kanalen 1027 en 1028 zullen ook effectief vanaf 1/1/2024 gebruikt worden, het is dus erg belangrijk dat de marifoon voordien aangepast wordt.   Indien echter enkel de overige kanalen niet kunnen aangepast worden is het de verantwoordelijkheid van de gebruiker om geen storingen te veroorzaken en deze kanalen dus in géén geval nog te gebruiken.

Contacteer ons

VHF

14 + 13 =