Herprogrammering VHF-toestel (VDES)

door | 20 05, 2023 | Uncategorized | 0 Reacties

Recente reacties

  Alle bezitters van een VHF-toestel kregen eind 2022 een brief in de bus met betrekking tot het nieuwe VHF Data Exchange System (VDES). Het nieuws kwam voor vele watersporters als een verrassing en we helpen graag om dit te verduidelijken.

  Waar gaat het over?

  Op gebied van maritieme communicatie via VHF-band bestaan verschillende systemen naast elkaar: de analoge spraaktelefonie, de AIS en de uitwisseling van digitale gegevens.

  De analoge spraaktelefonie is en blijft de voornaamste vorm van radiocommunicatie. In de toekomst zullen de digitale toepassingen echter aan belang winnen.

  Om de weg hiervoor vrij te maken worden een aantal kanalen in de toekomst enkel nog beschikbaar gemaakt voor datatransfer en niet meer voor analoge spraakcommunicatie.

  Hiervoor worden de kanalen 24 t/m 28 en 84 t/m 86 opgedeeld (27 en 28) of geblokkeerd voor analoge spraakcommunicatie.

  Wat betekent dit voor de watersporter?

  Vanaf 1 januari 2023 mag men deze kanalen niet meer gebruiken en vanaf 1 januari 2024 moeten ze op uw toestel geblokkeerd zijn.

  U hebt dus iets meer dan 1 jaar tijd om uw vaste of draagbare VHF marifoon te laten herprogrammeren.

  Welke dienstverlening kunnen wij leveren?

  De afgelopen maanden konden we onze klanten alvast helpen met de herprogrammatie van Icom, Standard Horizon, Cobra, Sailor en sommige types van Simrad, lowrance en B&G-types. Sinds kort kwamen daar ook de toestellen van Raymarine bij.  In enkele gevallen kan u zelf aan de slag gaan, door het downloaden van nieuwe software. Echter zal u voor de meeste toestellen beroep moeten doen op een tussenkomst van een specialist. Wij helpen u hier met veel plezier mee.

  Contacteer ons via ons contactformulier. Wij zoeken voor uw toestel uit wat er mogelijk is en wat de eventuele kostprijs is. Indiend uw toestel in geen geval te herprogrammeren valt, adviseren wij u met veel plezier over een nieuw toestel.

  De missie van het Antwerp Nautical Center en Nassau Scheepsbenodigdheden is en blijft het ontzorgen van de watersporter. Zodra er opnieuw meer informatie beschikbaar is over de herprogrammeermogelijkheden, leest u het hier.