Welke reddingsvest past bij mij?

door | 20 06, 2023 | Uncategorized

Recente reacties

    Het verschil tussen zwemvest en reddingsvest

    Een zwemvest is bedoeld als hulpmiddel om te drijven. Het ondersteunt de persoon in het water maar deze moet wel zelf in staat zijn om zijn positie te behouden. Zwemvesten worden vaak gebruikt bij waterskien, kajakken, kleinzeilerij, windsurfen en soortgelijke watersporten. Een reddingsvest is gemaakt om effectief te kunnen redden. Dit wil zeggen dat het ondersteuning biedt, zelfs bij personen die niet meer bij bewustzijn zijn. Een reddingsvest zorgt ervoor dat het slachtoffer steeds op zijn rug gedraaid wordt in het water en dat het hoofd ondersteund wordt.

    Het dragen van een reddingsvest is verplicht in verschillende omstandigheden. De wetgeving ziet hier strikt op toe. Elk pleziervaartuig dat zich op het water begeeft moet voor alle opvarende een reddingsvest aan boord hebben. Voor meer informatie in verband met de wetgeving in België verwijzen we u graag door naar de website van het FOD mobiliteit.

    Welke vest heb ik nodig?

    Klik op een van de onderstaande categorieën voor meer informatie.

    Drijfvermogen

    Reddingsvesten en zwemvesten worden onderverdeeld aan de hand van het drijfvermogen. Dit is het vermogen om een gewicht drijvende te houden in het water. Hoe hoger de Newton (N) waarde, hoe beter de reddingsvest blijft drijven. Het drijfvermogen kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën.

    Zwemvesten met 50N drijfvermogen worden veel gebruikt tijdens actieve watersporten. Deze vesten hebben een opwaarts vermogen waardoor je niet hoeft te watertrappelen of zwemmen als je in het water ligt.  Met deze vest wordt je niet vanzelf op je rug gedraaid.

    Reddingsvesten met 100N drijfvermogen geven een (beperkte) ondersteuning aan slachtoffers in kustwater en bij het dragen van lichtere kleding. 100N is te weinig drijfvermogen voor het varen op open waters.

    Het lichtste model van automatische reddingsvesten heeft een drijfvermogen van 150N. 150N is alleen geschikt bij het dragen van lichte (‘s zomerse) kleding.

    Reddingsvesten met een drijfvermogen van 275N zijn de gouden standaard. Ze zijn in iedere situatie voldoende veilig. Deze vesten worden veel ingezet voor beroepsmatig gebruik. Een reddingsvest van 275 N geeft voldoende ondersteuning bij het dragen van wat dikkere kleding, bijvoorbeeld: een zeilpak, een regenjas, veiligheidsschoenen of andere zware kleding.

    Onderhoud van een reddingsvest

    Het is belangrijk dat je reddingsvest in goede conditie blijft. Dat betekent reglmatig controleren, testen en onderhouden. Voer maandelijks zelf een controle uit en breng je reddingsvest tweejaarlijks (of jaarlijks bij professioneel gebruik) binnen bij Nassau Scheepsbenodigdheden om te laten keuren.

    Let op de volgende zaken bij de zelfcontrole van je reddingsvest: 

    • Controleer de banden en stiksels. Kijk ook of ritsen, gespen en andere sluitingen geen slijtage hebben en nog goed werken 
    • Zorg dat je reddingsvest schoon is. Vuil en zand komen overal tussen en veroorzaken schade 
    • Controleer het opblaasmechanisme en de indicator van je CO2-patroon. Groen betekent gebruiksklaar, rood staat voor leeg en dus onbruikbaar. Je kunt ook kijken naar het totaalgewicht en de patroon wegen: hoe lichter, hoe leger 
    • Controleer of de CO2-patronen nog goed vastzitten en zorg dat je voldoende reservepatronen en (cellulose)tabletten aan boord hebt 
    • Check de CO2-patroon op roestvorming. Is er sprake van corrosie, dan moet je de patroon vervangen. Check ook of geroeste patronen geen schade aan het vest hebben veroorzaakt 
    • Heb je een zwemvest met schuimkern? Check of het schuim niet is beschadigd of ingezakt, waardoor het zijn drijfvermogen verliest. Controleer ook bij dit type vest de naden, ritsen en gespen 

     

    De juiste vest voor de juiste toepassing

    Reddings- & zwemvesten voor kinderen

    Met een reddingsvest kun je voorkomen dat een kind verdrinkt als het perongeluk in het water valt. Ook wanneer het kind een zwemdiploma heeft is het dragen van een reddingsvest een verstandige keuze. Een reddingsvest is zo gemaakt, dat wanneer een kind in het water terecht komt, het vanzelf op de rug gedraaid wordt. Hierdoor blijft het hoofd, mond en neus van het kind boven het wateroppervlakte.

    Naast automatische reddingsvesten zijn er ook nog zwemvesten voor kinderen. Deze helpen enkel om het kind te laten drijven en zijn enkel geschikt voor kinderen die al kunnen zwemmen.

    Kajuitzeil- & motorboten

    Welk reddingsvest je aan boord draagt, is afhankelijk van de activiteit en het vaargebied. Opvarenden aan boord van een kajuitzeiljacht of motorboot dragen meestal een opblaasbaar reddingsvest. Dat zorgt voor bewegingsvrijheid om actief bezig te zijn aan boord. We raden aan om zeker voor een versie van 275N te kiezen als je regelmatig op zee vaart of vaak met zwaardere kledij vaart.

    Ons advies: een opblaasbare reddingsvesten met drijfvermogen 150N of 275N.

     

    Open motorboten

    Aan boord van een sloep of open motorboot kan je kiezen tussen verschillende reddingsvesten. Afhankelijk van het vaargebied en de activiteit heb je een reddingsvest nodig van 150N of 275N.

    Ons advies: een opblaasbare reddingsvesten met drijfvermogen 150N of 275N.

     

    Open zeilboten en catamarans

    Op een kleine open zeilboot of catamaran wil je genoeg bewegingsruimte hebben. Dan is een slank en kort gesneden zwemvest prettig. Kies voor een zwemvest met een gladde buitenkant, zodat je nergens aan kunt blijven haken. Een vest met een of meer zakjes is handig, zodat je een zeilmes kunt meenemen en een noodsignaal.

    Afhankelijk van uw noden zijn er verschillende mogelijkheden voor het vinden van de ideale zwemvest.

    Kajakken , kanovaren & suppen

    Kies voor een zwemvest met veel bewegingsruimte waarmee je ook kunt zwemmen. Bij actieve watersporten als kajakken en kanovaren moeten je schouders en armen de ruimte hebben.

    Geschikt: zwemvest (drijfhulpmiddel) met drijfvermogen van 50 – 100N.

    Waterskiën en Jetski

    Naast een drijfmiddel is een zwemvest ook ideaal om je te beschermen tijdens valpartijen bij het waterskiën, wakeboarden of jetskiën. 

     

    Een ideale zwemvest voor deze activiteiten is de Besto Neopreen skivest.

    Professioneel

    Reddingsvesten zijn verplicht voor de professionele beroepsvaart. De gebruikerseisen zijn afhankelijk van de beroepsgroep die het vest draagt. Daarnaast zijn er ook reddingsvesten die brandvertragend zijn, antistatisch of olie- en vuilwerend.

    Ons advies: een opblaasbaar reddingsvest vanaf 275N.

     

    Honden

    Honden kunnen zwemmen, maar toch verdrinken ze doordat ze bijvoorbeeld over hun eigen grenzen gaan en oververmoeid raken. Ook voor wat oudere honden is een zwemvest een veilig idee. Een hondenzwemvest zorgt ervoor dat je hond boven water blijft en toch bewegingsvrijheid heeft.  Door de handige handgreep aan de vest kan je jouw hond ook makkelijk uit het water helpen. De juiste maat is afhankelijk van de omvang en het gewicht van het dier.

    Reddingsvest voor poppen

    Safety first! Ook voor de knuffel of pop van uw kind. Dit kan een handig hulpmiddel zijn om kinderen het nut van het dragen van een zwemvest bij te brengen.

    Let op: Dit is speelgoed en geen reddingsmiddel.

    Nog vragen?

    Meer info nodig bij de keuze van de juiste reddingsvest of wilt u een afspraak maken voor een keuring van uw reddingsvest? Neem contact op met de collega’s van Nassau Scheepsbenodigdheden of ga eens langs in hun winkel in Antwerpen. Ook voor de aankoop of het huren van een reddingsvlot bent u bij hen aan het juiste adres.