Vaaropleiding
Antwerp Nautical  Center

Het Antwerp Nautical Center werkt samen met Cruisetops en RYCB om hoogwaardige theorie- en praktijkopleidingen voor het beperkt en algemeen stuurbrevet aan te bieden. De opleidingen zijn gekoppeld aan de meest recente reglementen van de regelgever voor de pleziervaart en het BIPT.

Logo RYCB

Praktijkopleiding

Een stuurbrevet is verplicht voor het besturen van pleziervaartuigen die sneller kunnen varen dan 20 km/u en/of langer zijn dan 15 meter.  Nadat je slaagt in de theoretische examens bij de overheid en je een attest kan voorleggen van een geslaagde praktijkproef ‘motor’ kan je een Beperkt en een Algemeen Stuurbrevet behalen. Tijdens de praktijk-oefendag met geïntegreerd examen zal je vlotjes in alle omstandigheden een boot leren aanmeren en veilig leren varen.

Praktijkopleiding motorboot mét geïntegreerd examen - Weekdagen

€ 195,00

Praktijkopleiding motorboot mét geïntegreerd examen - Weekend

€ 195,00

Theorieopleiding

Met onze theoriecursus ben je helemaal klaar voor het examen van het Belgisch stuurbrevet. Hiermee kan je een ICC (Internationaal vaarbewijs) aanvragen om ook in het buitenland vlotjes een boot te kunnen huren. Tijdens de theoretische cursus voor het Stuurbrevet, is het gebruik van lesmateriaal (kaartplotter en passer) gratis. Om de kennis te testen is online leerstof en de examentraining inbegrepen.

Radio maritieme opleiding

De marifoon, als radiocommunicatie aan boord, is een zeer handig hulpmiddel bij pech of noodsituaties. Je kan hiermee vlot communiceren met alle hulpdiensten, sluiten, bruggen en jachthavens. We organiseren de voorbereidende cursussen voor het behalen van zowel het basis VHF-bedieningscertificaat als alle GMDSS-certificaten. Om aan het examen GMDSS-SRC deel te nemen, is een opleiding inclusief praktijk verplicht.  De inhoud van de cursus is door het BIPT voorgeschreven en omvat zowel theorie als praktijk. De cursisten gaan dan aan de slag met werkende marifooninstallaties om diverse communicatieberichten te oefenen

Voor de installatie van een marifoon aan boord moet het BIPT een vergunning uitschrijven. Dit is de garantie dat de installatie conform is de geldende marifonieregelgeving. Met deze vergunning komen ook de noodzakelijke identificatiecodes mee zoals de call sign, het MMSI-nummer en de ATIS-code. Alle perifere radioapparatuur wordt vermeld op de vergunning van het scheepsstation. De vergunning voor een draagbare marifoon kan dus niet aan een persoon worden toegekend. Niet vergunde installaties zijn verboden en kunnen zelfs bij controle of vastgesteld misbruik in beslag worden genomen. Wie een vergunde installatie bedient moet een bedieningscertificaat bezitten.